ANA SAYFA ZİYARETÇİ DEFTERİ DOKTORUNUZA SORUN DR.EBUBEKİR EMRE MEN İLETİŞİM
 
 » ÜYE GİRİŞ BÖLÜMÜ
Kullanıcı Adı :
 
Şifre:
 

Güvenlik Kodu:

 
 
Yeni Kayıt -  Şifremi Unuttum
 » DİĞER SİTEMİZ

 » MENÜ
KALP HASTALIKLARI İÇİN RİSK FAKTÖRLERİ
KALP HASTALIKLARI TANI YÖNTEMLERİ
KALP DAMAR HASTALIK LARI-KALP KRİZİ
KALP YETERSİZLİĞİ
ARİTMİ (RİTİM PROBLEMİ)
KALP KAPAK PROBLEMLERİ
HİPERTANSİYON
DOĞUMSAL KALP HASTALIKLARI
KALP HASTALIKLARI TEDAVİ YÖNTEMLERİ
DR EBUBEKİR-EDEBİYAT-ŞİİR
KLAVUZLAR
RİSK HESAPLAMA TABLOSU
HESAPLAYICILAR
 » Sağlığınız Bizim İçin Önemli


DOĞUMSAL (KONJENİTAL) KALP HASTALIKLARI TİPLERİ - Kardiyoloji Uzman Doktoru - Kalp Doktoru-Uzman Doktor Ebubekir Emre Men
 » DOĞUMSAL KALP HASTALIKLARI » DOĞUMSAL (KONJENİTAL) KALP HASTALIKLARI TİPLERİ

DOĞUMSAL (KONJENİTAL) KALP HASTALIKLARI TİPLERİ

 

Birçok çeşit doğumsal kalp hastalığı olmasına karşın erişkinlerde görülen başlıca doğumsal kalp hastalıkları şunlardır.

 

BİKÜSPİT AORT KAPAK: Erişkinlerde görülen en sık doğumsal kalp hastalığı olup aort kapağın 3 yapraklı olması gerekirken iki yapraklı olmasıdır.

 

ASD (Atriyal septal defekt): kalp kulakcıkları arasındaki bölmede delik olması demektir.

 

VSD (Ventriküler septal defekt): kalp karıncıkları arasındaki bölmede delik olması demektir

 

PDA (Patent duktus arteriozus): anne rahminde iken aort ana damarı ile akciyere giden pulmoner damar arasında açık bulunan bu kanalın doğum sonrası  kapanması gerekirken (normalde ilk 1 haftada kapanıp bir bağ halinde kalır) kapanmayıp açık kalmya devam etmesidir.

 

PULMONER DARLIK:Sağ kalpden akciğere olan kan akımının pulmoner kapakta veya pulmoner damarda olan bir daralma sonucu engellenmesidir. Bebeklerde ağır formlarında ASD ile birlikte olur ve bebekte morarma (siyanoz) ile birliktedir.

 

AORT  KOARKTASYONU: Klpten çıkıp tüm vücuda kanı taşıyan aort damarının daha çok sol kolu besleyen (sol subclavian arteri) atardamarı verdikten sonraki bölümünde görülen daralmasıdır. Bu hastalarda kollarda kan basıncı yüksek olmakla birlikte bacaklara yeterince kan gidemediğinden bacak damarlarında kan basıncı düşüktür. Bu hastalarda biküspit aort kapak çok sık olarak birlikte bulunur.

 

FALLOT TETRALOJİSİ: Geniş VSD, bu VSD ye atabiner tarzda oturan aort damarı, pulmoner darlık ve sağ kalp adele kalınlığının eşlik ettiği dörlü bir doğumsal kalp hastalığıdır. Bu hastaların çoğunda  doğumda  morarma(siyanoz) vardır ve böylece yapılan EKO ile tespit yapılır.

 

EBSTEİN ANOMALİSİ:Kalbin sağ kulakcık ve sağ karıncık arasında bulunan üç yapraklı(triküspit) yapıda olan kapağın arka ve septal denilen karıncıklar arasındaki bölmeye tutunan yapraklarının bulunması gereken yerden aşağıda olması yani sağ karıncık yerleşimli olmasıdır. Bazı hastalarda karıncıklar arasındaki bölmenin gerilmesine bağlı olarak PFO denen küçük deliğide eşlik edebilir. Kapağın yapısındaki bu bozukluktan dolayı kapakta yetersizlik ve sağ kalpte büyümeye sebep olabilir.